Arvonlisäverotus on paljon muutakin kuin läpikulkuerä

Koska olet viimeksi selvittänyt, onko yrityksesi arvonlisäveroprosessit kunnossa? Oletko ulkoistanut tämän tilitoimistolle, ja ajatellut asian hoituvan kuin itsestään? Oletko muistanut kertoa kirjanpitäjällesi kaikista liiketoiminnassa tapahtuneista muutoksista?

Arvonlisäverotukseen kiinnitetään usein aivan liian vähän huomiota, koska se mielletään vain pakolliseksi pahaksi. Mahdollisiin ongelmiin herätään vasta siinä vaiheessa, kun verotarkastuksessa nousee esiin vuosikausia jatkuneet virheelliset toimintatavat. Useimmissa tapauksissa ongelmat olisi voitu välttää sillä, että yhtiön liiketoiminta ja siihen liittyvät osto- ja myyntiprosessit olisi käyty huolella läpi.

Niin kauan, kun yrityksen liiketoiminta on pientä ja pysytään kotimaan sisällä, niin isompia ongelmia harvoin tulee vastaan. Heti, kun liiketoiminta kasvaa ja kansainvälistyy, alkaa arvonlisäverotusta koskevat asiat nousta pintaan päivittäisessä työssä. Tavaroita ja palveluita ostetaan ja myydään eri maiden välillä ja samalla siirrytään aivan uuteen maailmaan. Laskumerkinnät muuttuvat, osa laskuista on verottomia, osaan sovelletaan kolmikantakaupan säännöksiä, jossain käytetään käännettyä verovelvollisuutta, toimituslausekkeilla on yhtäkkiä olennainen merkitys jne.

Yrityksen toimiala vaikuttaa paljon arvonlisäverotukseen. Esimerkiksi kiinteistö- ja rakennusalalla on omat erityissäännöksensä, joilla on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. Terveyden- ja sairaanhoitopalvelut sekä sosiaalihuolto ovat arvonlisäverottomia palveluita, mutta niiden määrittely on monin paikoin haasteellista. Kokonaisuutena arvonlisäverotus on tarpeettomankin monimutkainen sääntöviidakko, johon on helppo eksyä.

Sinun onneksesi, tarjoamme ratkaisun tähänkin asiaan. Verokonsulttimme ovat tottuneet ratkomaan arvonlisäverotusta koskevia kysymyksiä ja löytävät varmasti vastaukset myös sinun tarpeisiisi. Teemme mielellämme yrityksesi arvonlisäveroprosessien kartoituksen, ja annamme selkokieliset toimintaohjeet havaintojemme pohjalta. Jos Verohallinto on jo kolkutellut ovelle ja pyytänyt tarkempia selvityksiä, niin autamme myös näiden selvitysten ja vastineiden laadinnassa.

Ota rohkeasti yhteyttä, niin katsotaan yhdessä, kuinka voimme parhaimmin olla sinulle avuksi.